KLIK UTK BESARKAN

PAS menolak sebarang tindakan agresif dan provokatif berhubung isu penggunaan kalimah Allah kerana dikhuatiri boleh menggugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan dalam masyarakat. Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang mengingatkan semua pihak supaya tidak menyalahgunakan kalimah Allah bagi mengelirukan masyarakat atau menjadikannya modal politik murahan untuk meraih sokongan.

Katanya,PAS bersedia menjelaskan isu tersebut kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana harmoni,berdasarkan prinsip keadilan seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara dan agama Islam. Katanya,"PAS ingin menyatakan pendirian bahawa dalam Islam,pada asasnya nama Allah adalah dibenarkan untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi. Namun begitu, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama di negara ini."

Presiden PAS juga menegaskan bahawa PAS amat menghormati prinssip kebebasan beragama seperti yang dituntut oleh Islam dan termaktub dalam perkara 11 dalam perlembagaan persekutuan.Menurutnya, dalam konteks Malaysia, realiti setempat perlu diambil kira untuk kepentingan awam bagi memelihara keharmonian masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama.

Justeru, PAS kawasan Kuala Selangor meminta semua hli PAS di semua peringkat mematuhi keputusan pucuk pimpinan tertinggi parti yang sudah tentu keputusan yang dibuat atas prinsip Islam yang mengutamakan keseimbangan,kesederhanaan dan kesempurnaan. "Jangan mudah terpengaruh dengan anasir-anasir yang bercakap atas nama individu bukan atas nama jamaah," nasihat YDP PAS Kawasan Kuala Selangor.

0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular