KLIK UTK BESARKANKetua Pemuda PAS Kuala Selangor, Sdr Azham yang perihatin.

Malam tadi ana bersama Sdr Azham, KP Kuala Selangor menghadiri Jamuan Hari Raya Unit Amal Zon 3 Kuala Selangor di Puncak Alam. Setelah kami makan-makan dan berbual-bual terutama program dan projek yang akan datang bersama unit amal di situ, kami pun ingin pulang kerana beliau pun agak penat ke sana ke mari dari pagi sampai ke petang pada hari ini terutamanya menghadiri jemputan hari raya.

Bila kami menghampiri sahaja kereta, kami terdengar beberapa budak Cina Sabah lelaki dan perempuan sedang bercakap secara kuat, kami ingat ada pergaduhan. Maka KP pun terus ke tempat mereka, bersama pemuda lain, takut-takut ada pergaduhan. Rupa-rupanya tayar kereta mereka pancit. Ana pun kata kata KP, "Ok kot, diaorang boleh settle, ni". Tapi KP dengan nada yang sederhana bertanya kepada bebudak tu "korang tahu tak nak tukar tayar ni ?" Salah seorang dari mereka pun jawab "Tulah masalahnya abang, kami tak pandai nak tukar tayar".

KP pun datang kat ana tanya, "anta tahu tak nak tukar tayar ni", ana pun jawab "dalam hidup ana, sekali jer tukar tayar tu pun berjam-jam, yang lain ana panggil tow truck jer".

KP dengan nada yakin, berkata "ana ni agak penat ni, tapi anta kena tolong ana pusing jek kereta ni'...Ana pun berkata dalam hati "Aduh, dah lah baru lepas melantak ni, nak kena pusing binatang ni pulak" Oleh kerana ana nampak kegigihan dan kesungguhan pada wajah KP, ana pun tolonglah beliau walaupun sebenarnya ana tolong hanya 10% sahaja.

Akhirnya semuanya siap, setelah berpeluh2 dalam hujan rintik-rintik di tempat tersebut. Mereka pun berterima kasih banyak kali kat KP. KP hanya menjawab 'bila orang susah, kita orang mesti tolong sama-sama". Ana pun dengan tanpa segan silu memperkenal Azham selaku KP PAS kat mereka, daripada riak muka mereka, mereka nampak puashati.

Sebelum kami beredar, kami bersalaman, dan ana seperti biasa cakap, dengan nada selamba "nanti Pilihanraya jangan lupa undi Bulan tau". Mereka pun jawab "OK Boss"

Ana berharap agar niat murni dan ikhlas KP Kuala Selangor akan membuka hati-hati mereka agar menyokong kita di Pilihanraya ke 13.

Selepas itu KP pun mendapat berita banjir dikawasan antara Puncak Alam dan Ijok, dan beliau terus bergegas ke tempat tersebut. Ikutilah kisah selanjutnya di sini.

Admin : Coretan ini ditulis oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kuala Selangor..

0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular