KLIK UTK BESARKANYDP, Tn Hj Muhd Rashid Kassim turut bersama dalam sesi pendengaran awam.

22 Sept 2011 (Khamis) - Kuala Selangor : Sessi mendengar bantahan senarai pemilih suruhanjaya pilihanraya (SPR) Selangor telah diadakan di Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Selangor. Sessi tersebut juga melibatkan bantahan dari Parlimen Kuala Selangor, Sabak Bernam dan juga Tanjung Karang. Untuk Parlimen Kuala Selangor, pihak JPrK telah membuat sebanyak 15 bantahan telah ke atas senarai pengundi terkini yang telah dipamerkan oleh SPR pada bulan Julai lepas. Sebanyak 12 nama pengundi baru dari jumlah tersebut berjaya dibantah dan diterima oleh pihak SPR untuk dikeluarkan dari senarai pemilih, kecuali 3 pengundi yang hadir sendiri ke SPR Selangor untuk membuktikan mereka berdaftar secara sah.

Pihak JPrk akan menyiasat mengenai 3 pengundi tersebut dan akan membuat rayuan atas keputusan tersebut. Senarai nama yang diterima untuk dibuang dari senarai pemilih baru tersebut rata-ratanya adalah pemegang kad pengenalan merah yang berstatus penduduk tetap (PR). Antara senarai pemilih yang dikesan kebanyakkannya dimasukkan di DUN Jeram ialah pengundi baru di Saujana Utama yang menempatkan 7 pengundi baru dalam satu rumah. ‘

Ini menunjukkan, ada ‘tangan-tangan ghaib’ yang berkerjasama dengan agensi-agensi kerajaan untuk memasukkan pengundi hantu dalam senarai pemilih terkini, terutamanya di Selangor’ Ulas Tn Hj. Muhd Rashid Kassim, YDP PAS Kawasan Kuala Selangor yang turut hadir untuk memberi sokongan kepada ahli-ahli PAS Kawasan Kuala Selangor yang terlibat dalam sessi mendengar bantahan tersbut. Beliau juga bersyukur kepada Allah kerana usaha-usaha membuat bantahan senarai pemilih ini berjaya menyekat pengundi-pengundi hantu ini mengundi untuk PRU yang akan datang. Ini juga membuktikan dakwaan Bersih 2.0 untuk membersihkan senarai pemilih adalah amat relevan dan amat perlu untuk memastikan pilihan raya yang bersih dan adil.

0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular